Reusel kaapt punten voor de neus van Netersel weg

Met een lekker zonnetje en dito temperatuurtje en een mooie derby op het programma was er eigenlijk niks om over te klagen. Okee, over het spel van Reusel dan misschien. Vandaag speelde Reusel Sport / Faes Group tegen Netersel. In het Eindhovens Dagblad lieten nieuwkomers Peters en Lavrijsen optekenen dat ze wel trek hadden in een kampioenschap voor Reusel. In de kantine gonst al jaren het cliché rond dat een kampioen ook zijn slechtere wedstrijden wint. Het gevolg laat zich raden. En laten we in elk geval hopen dat dit één van de slechtere wedstrijden was (het kan ook komen door het maken de teamfoto, die wedstrijden zijn traditioneel slecht, een soort omgekeerd kermiseffect).

Netersel liet van meet af aan blijken dat zij niet naar Reusel kwamen op met lege handen huiswaarts te keren. Met een flinke portie inzet en strijd zetten de gasten Reusel overal op het veld onder druk. De remedie hiertegen lijkt logisch: de bal snel rond laten gaan en er voetballend doorheen komen. Helaas bleek dit vandaag makkelijker gezegd dan gedaan, teveel gingen onze mannen mee in het spel van Netersel. Omdat dit het spel van Netersel was, mag het ook niet verbazen dat zij hier beter in waren. De gasten wonnen meer duels en tweede ballen. Logisch gevolg: Netersel was de betere ploeg. Tot echt grote kansen leidde dit echter niet. Gijs van Hintum zag kans voor keeper Bogaars op te duiken, maar deze toonde zijn 1-op-1 kunsten wederom. Verder waren het met name corners en vrije trappen waarmee voor onheil gezorgd kon worden. Hieruit werden beide partijen niet echt gevaarlijk, dus de 0-0 ruststand kwam niet uit de lucht vallen.

In de rust werd het strijdplan nogmaals geschetst: hoger baltempo, over de grond spelen en het veld groot houden. Het mooie van voetbal is dat het uitvoeren van een plan vaak moeilijker is dan het bedenken van het plan (anders wint ook altijd het team met het beste plan). Het mindere voor Reusel was dat de uitvoering te wensen overliet, dus het wedstrijdbeeld bleef gehandhaafd: een beter en feller Netersel. Wat wel beter liep was dat de opkomende Jan Kokken vaker in stelling werd gebracht. Het rendement van de voorzetten bleef echter nog achter bij de inspanning. Waar de hoge ballen van Netersel in de eerste helft nog ongevaarlijk bleven, werd nu een afgeslagen corner opnieuw ingebracht. Deze werd kuis binnengekopt door een Netersel-speler: 0-1. Oei, de eerste achterstand van het seizoen, tijd voor mentale veerkracht. Niet veel later dook keeper Bogaars al dan niet gehinderd door een aanvaller onder de bal door. Gelukkig was Frans Heesters op de lijn present om de bal met een rare curve net langs z’n eigen goal te werken.

Met nog een kwartier te gaan laten we het minder positieve deel van het verslag achter ons. De tijd begon dan ook te dringen. Mark Faes en A1-speler Jorg Voets waren de gelederen inmiddels komen versterken in ruil voor Ralf Lavrijsen en Toon Vanderhoydonks. De druk naar voren werd iets groter en Twan Lavrijsen werd randje zestien aan de zijkant gevloerd. Net erbuiten oordeelde de scheidsrechter, een gouwe keus. Geert Janssen posteerde zich achter de bal en met een als voorzet gecamoufleerde trap verraste hij de keeper in de korte hoek: 1-1. Met nog tien minuten te spelen was het hek van de dam. Achter de dam bleek helaas geen stortvloed aan water.
Met de klok op 90 minuten leken beide partijen zich te verzoenen met een gelijkspel. Mark Faes, net terug van een trip naar de VS, had de Amerikaanse highschoolfilms echter goed bestudeerd. Hier wordt in de laatste minuut gescoord, waarna iedereen zich op de held stort. Aldus geschiedde, een strakke crosspass van Heesters werd op randje zestien opgepikt door de instormende Faes, die met voor hem een onkarakteristieke plaatsbal de bal voorbij de keeper liet hobbelen: 2-1.
Al met al een mindere wedstrijd waarin Netersel meer strijd leverde en Reusel zich voetballend niet kon onderscheiden. Een enigszins gestolen overwinning zou een onpartijdige supporter zeggen, en daar zou ie zomaar eens gelijk in kunnen hebben. Het winnen van een mindere wedstrijd kunnen we nu gelukkig van het lijstje afstrepen, hopelijk gaan we nu weer terug naar het motto: gelijke strijd, beter voetbal.